Glen Scotia to produkt jednej z dwóch - obok Springbank - destylarni whisky pozostałych w niegdyś prosperującym regionie Campbeltown. Dostępna niemal wyłącznie w wersji 14-letniej single malt, Glen Scotia jest doskonałym przykładem odrębnego i niezwykle charakterystycznego stylu z Campbeltown. Jest to whisky o świeżym, morskim aromacie, zdecydowanym smaku o wyraźnych wpływach morskich i długim, potężnym finiszu.
Mimo iż destylarnia Glen Scotia - jako jedna z ponad trzydziestu wówczas w regionie - powstała w roku 1835, jej współczesna historia sięga roku 1970. Dość szybko po założeniu, Glen Scotia podzieliła los ponad trzydziestu innych destylarni funkcjonujących w regionie Campbeltown, na krańcu półwyspu Kintyre. Duży nacisk producentów na maksymalne zwiększanie wielkości produkcji katastrofalnie wpłynął wówczas na jakość produkowanej tam whisky. Cieszący się ogromną popularnością i wysoką estymą styl whisky z Campbeltown dość szybko skarlał na tyle, że zniknęło niemal kompletnie zapotrzebowanie na nią. Dość szybko doprowadziło to do bankructwa niemal wszystkich funkcjonujących tam destylarni, w tym Glen Scotia.
W roku 1970, po niezwykle długim okresie zastoju, przeprowadzono gruntowne prace renowacyjne, które pozwoliły na wznowienie produkcji whisky. Duże znaczenie miało tu wsparcie ze strony jedynej miejscowej konkurencji - destylarni Springbank. Część załogi Springbank podjęła wówczas pracę w nowo otwartej Glen Scotia, przyczyniając się tym samym do odrodzenia produkcji whisky w mieście i regionie. Glen Scotia ponownie została zamknięta w roku 1984 i po pięciu latach przejęta przez Kanadyjczyków z firmy Gibson. Jednak dopiero przejęcie destylarni przez firmę Loch Lomond Distillery Ltd i gruntowna przebudowa, jak również wymiana części wyposażenia w drugiej połowie lat dziewięćdziesiątych naszego wieku dała szansę na trwały rozwój destylarni i nieprzerwaną produkcję. Na nową whisky z Glen Scotia trzeba będzie jednak poczekać jeszcze dobrych parę lat, gdyż produkcja ruszyła pełną parą dopiero w roku 2000...
|