UWAGA! Obecna zawarto¶æ serwisu jest testowa - strona jest w trakcie tworzenia. 07.05.2024 ¦roda 20:01






Dailuaine


Region: Speyside
Status:
Dostêpno¶æ: zamkniÄ™ta

Carron
Banffshire, AB38 7RE

tel. 01340 872500


lupa


Dailuaine (wym. 'daljuen') najbardziej znana jest w wersji 16-letniej single malt wchodzącej w skład serii Flora & Fauna. Jest to whisky, w której wyraźnie daje się zauważyć - również gołym okiem - efekty dojrzewania części destylatu w beczkach po sherry. Jej bursztynowa barwa wpadająca wręcz w czerwień nie pozostawia co do tego wątpliwości. Również aromat i smak Dailuaine 16YO zdradza pochodzenie części beczek, w których owa whisky dojrzewała. Ponadto, wyczuwalne są akcenty słodowe, owocowe, dębowe i jakby perfumowe. Na finiszu Dailuaine pozostawia dość długi, delikatny posmak, w którym w dalszym ciągu wyczuć można akcenty rodem z sherry. Ponadto Dailuaine dostępna jest w wersji Vintage 1980 Cask Strength Limited Edition (63% vol.), Rare Malts 1973 (60,92% vol.), jak również w co najmniej kilku wersjach pochodzących od niezależnych dystrybutorów, w tym głównie pochodzących z firmy Gordon & MacPhail (Connoisseurs Choice).

Destylarnia Dailuaine to w pełni tego słowa znaczenia destylarnia ze Speyside. Usytuowana jest w samym centrum regionu, w niewielkiej miejscowości Carron, nad samą rzeką Spey. Od Carron (i samej Dailuaine) niedaleko jest do Glenrothes, Aberlour, Imperial, Cardhu czy Macallan. Ot, takie zagłębie. Nazwa jej oznacza w języku gealickim 'zieloną dolinę', co doskonale oddaje jej położenie w dolinie między górą Benrinnes a właśnie rzeką Spey. Sama destylarnia zbudowana została w roku 1852. Założona została przez Williama McKenzie, a w roku 1925 stała się częścią koncernu DCL (późniejsze UDV) i tak zostało już do dna dzisiejszego. Zakłady przebudowywane były w roku 1917, kiedy to część budynków strawił pożar, oraz w latach 1959-1960. Dailuanie, podobnie jak np. pobliska Imperial, miała swoją własną odnogę linii kolejowej, która służyła zarówno do zaopatrywania destylarni w słód i węgiel, jak również do transportu wyprodukowanej whisky. Z tej samej linii kolejowej korzystali również zwiedzający destylarnię. W chwili obecnej najdogodniej dojechać można do Dailuaine samochodem, a z kolei pozostały tylko wspomnienia oraz parowóz, który niegdyś obsługiwał tę linię, zwany 'Dailuaine No. 1'. Znaleźć go jednak można na terenie innej destylarni, mianowicie Aberfeldy - jakieś 100 kilometrów na południe, w Highlands. Do Dailuaine dotrzeć można również pieszo, wzdłuż trasy zwanej Speyside Way, wiodącej z Tomintoul do ujścia Spey.

Omawiając Dailuaine nie można pominąć jej ogromnego wkładu, jeżeli nie w rozwój szkockiego przemysłu gorzelniczego, to na pewno w architekturę samych destylarni. Otóż w roku 1889 ówcześni właściciele Dailuaine zlecili pewnej firmie architektonicznej zaprojektowanie nowego, lepszego systemu wentylacji suszarni słodu jęczmiennego. W pracach posłużono się "złotymi" proporcjami używanymi już w starożytności przy budowie piramid egipskich, za cel postawiono sobie, oprócz funkcjonalności wentylacyjnej, przystosowanie do warunków atmosferycznych panujących na północy Szkocji (znaczne opady śniegu i deszczu), a w rezultacie tych działań, wkrótce suszarnię słodu Dailuaine zwieńczyła charakterystyczna "pagoda" - kształt, który od tej pory kojarzony jest ze szkockimi wytwórniami whisky. Niestety, oryginalną pagodę Dailuaine strawił pożar w roku 1917.

Podobnie jak wiele innych whisky należących do DCL (czy później UDV), Dailuaine wykorzystywana była do niedawna głównie do zestawiania flagowego blendu koncernu, mianowicie Johnnie Walker. Dopiero w roku 1991 doczekała się należnego uznania jako single malt i włączenia w skład najbardziej chyba znanej serii whisky słodowej Flora & Fauna w postaci 16YO single malt. Później przyszła kolej na wersje cask strength, również firmowane przez United Distillers. Naturalnie, pojawiły się również stosunkowo liczne wersje pochodzące od niezależnych dystrybutorów, z których na szczególną uwagę zasługuje Dailuaine 21YO 1980 cask strength z firmy Adelphi, o której więcej w notkach z degustacji.

  

Wstêp
Co to jest whisky?
Gatunki
Destylarnie
Historia
Jak siê pije?
Produkcja
 
Aberfeldy
Aberlour
Allt-a-Bhainne
Ardbeg
Ardmore
Arran
Auchentoshan
Auchroisk
Aultmore
Balblair
Balmenach
Balvenie
Banff
Ben Nevis
Benriach
Benrinnes
Benromach
Bladnoch
Blair Athol
Bowmore
Braeval
Bruichladdich
Bunnahabhain
Caol Ila
Caperdonich
Cardhu
Clynelish
Coleburn
Convalmore
Cragganmore
Craigellachie
Dailuaine
Dallas Dhu
Dalwhinnie
Deanston
Dufftown
Edradour
Fettercairn
Glen Albyn
Glen Elgin
Glen Flagler
Glen Garioch
Glen Grant
Glen Keith
Glen Mhor
Glen Moray
Glen Ord
Glen Scotia
Glen Spey
Glenallachie
Glenburgie
Glencadam
Glendronach
Glendullan
Glenesk
Glenfarclas
Glenfiddich
Glenglassaugh
Glengoyne
Glengyle
Glenkinchie
Glenlivet
Glenlossie
Glenmorangie
Glenrothes
Glentauchers
Glenturret
Glenugie
Glenury
Highland Park
Imperial
Inchgower
Inverleven
Isle of Jura
Kilchoman
Kinclaith
Kininvie
Knockando
Knockdhu
Ladyburn
Lagavulin
Laphroaig
Linkwood
Littlemill
Loch Lomond
Lochside
Longmorn
Macallan
MacDuff
Mannochmore
Millburn
Miltonduff
Mortlach
North Port
Oban
Old Pulteney
Pittyvaich
Port Ellen
Rosebank
Royal Brackla
Royal Lochnagar
Scapa
Speyburn
Speyside
Springbank
St. Magdalene
Strathisla
Strathmill
Talisker
Tamdhu
Tamnavulin
Teaninich
Tobermory
Tomatin
Tomintoul
Tormore
Tullibardine
 
 
R E K L A M A