Clynelish jest łagodną whisky pochodzącą z Highlands, produkowaną w pobliżu miejscowości Brora. Destylarnia ta jest jedną z najbardziej na północ wysuniętych w Szkocji (poza Orkadami i Pulteney na stałym lądzie). Ma nieznacznie wytrawny smak, w którym zauważyć można słaby odcień torfu. W jej smaku łatwo również dostrzec fakt, iż destylarnia (oraz magazyny, w których leżakuje destylat) znajduje się w pobliżu morza - słaba, lecz jednak wyrazista i łatwo zauważalna nutka jodu morskiego zdradza nadmorskie pochodzenie Clynelish. Najbardziej znaną na rynku wersją Clynelish jest 14-letnia single malt wchodząca w skład serii Flora & Fauna, która na początku wieku zastąpiona została wersją 14-letnią o zbliżonym profilu aromatyczno-smakowym, jednak niewchodzącą w skład wspomnianej serii.
Pierwsza destylarnia założona została w roku 1819. Z jej założeniem wiązano nadzieje wytępienia w okolicy nielegalnych gorzelników, których działalność "utrzymywała miejscową ludność w grzechu i nieprawości". A problem był dość istotny, gdyż okoliczna ziemia była bardzo urodzajna i coś trzeba było zrobić z nadwyżką produkcji jęczmienia.
Destylarnia Clynelish była modelowym rozwiązaniem. Produkty uboczne procesu destylacji (nie zawierające przecież alkoholu) wykorzystywane były jako karma dla świń. Te, z kolei, wytwarzały odchody, które pomogły w rekultywacji bagien w okolicy Brora, przez co zyskano nowe obszary ziemi, na których można było siać jeszcze więcej jęczmienia. Alembiki ogrzewane były węglem pochodzącym z kopalni w Brora. Prawda, że pięknie urządzono ten kawałek świata? A fakt, że produktem była znakomita whisky dodaje tylko uroku temu sielskiemu obrazkowi.
Produkcję whisky w Brora rozpoczął niejaki James Harper, którego destylarnia, oparta na jedynym alembiku, produkowała w latach 1821-22 około 45,5 tysiąca litrów whisky. W roku 1846 nowy właściciel, George Lawson, dokonał wielu zmian i poddał destylarnię gruntownej modernizacji, w tym wymienił istniejące alembiki. Jakość whisky z Clynelish była tak wysoka, że znana ona była nie tylko w całym Zjednoczonym Królestwie, ale i za granicą - rzecz na owe czasy niesłychana. Jak wiadomo, podbój świata przez whisky ma dopiero nastąpić za kilka dziesięcioleci.
W 1896 destylarnia została wykupiona przez firmę zajmującą się głównie komponowaniem blendów, Ainslie & Co, która rozpoczęła swoje panowanie w Clynelish od znacznego powiększenia terenów produkcyjnych i magazynów. W 1912, niejaki John Risk, posiadający 50% udziałów w Clynelish, wykupił od Ainslie & Co pozostałe 50% i założył firmę The Clynelish Distillery Co Ltd. Kolejne zmiany właścicieli i udziałowców doprowadziły w końcu do tego, że obecnie destylarnia należy do największego koncernu zajmującego się produkcją whisky - United Distillers & Vintners.
Początkowo cała linia produkcyjna w Clynelish poruszana była przez koło wodne i skomplikowany system przekładni i zębatek. W 1897 to na wskroś ekologiczne rozwiązanie zastąpione zostało maszyną parową, która miała również zapewnić energię elektryczną do oświetlenia całego zakładu. Recesja gospodarcza wymusiła zamknięcie destylarni w roku 1931. Produkcję wznowiono w 1938, ale znowu ją przerwano na czas przezwyciężania wojennych trudności między 1941 a 1945. Jęczmień był wtedy potrzebny do innych celów niż produkcja whisky.
W latach 1967-68 zbudowano nową destylarnię obok starej. Sześć nowych alembików stało się częścią najnowocześniejszej jak na owe czasy destylarni. Zbudowane one zostały na wzór starych, używanych od dziesięcioleci. Zachowano również inne, istotne dla procesu produkcji whisky, elementy. W dalszym ciągu bazą do produkcji whisky w Clynelish jest woda z potoku Clynemilton Burn. Stara destylarnia została na jakiś czas zamknięta, lecz w roku 1975 otwarto ją ponownie jako Brora Distillery. Whisky produkowana tam znacznie się jednak różniła od tej produkowanej w Clynelish. Brora jest zdecydowanie bardziej torfowa i dymna. Ten profil aromatyczno-smakowy wymuszony został przejściowymi problemami w innej destylarni należącej do koncernu, Caol Ila na wyspie Islay, i zapotrzebowaniem na torfowo-dymną whisky do zestawiania blendów, głównie Johnnie Walkera. Tak więc, jedna z najbardziej wyrazistych i poszukiwanych przez koneserów whisky słodowych powstała jako półprodukt do produkcji czegoś bez mała mniej wykwintnego. Natomiast zaszczyt kontynuowania tradycji smaku oryginalnej whisky Clynelish stał się udziałem nowej destylarni, The Clynelish Distillery.
|