UWAGA! Obecna zawarto¶æ serwisu jest testowa - strona jest w trakcie tworzenia. 07.05.2024 ¦roda 20:45






Mannochmore


Region: Speyside
Status:
Dostêpno¶æ: nieznana

Mannochmore Distillery
Elgin, Morayshire, IV30 3SS
tel. +44 0 1343 860331
fax +44 0 1343 860302


lupa


Mannochmore to jedna z nowszych destylarni whisky szkockiej. Powstała w roku 1971 w dolinie rzeki Lossie, na południe od Elgin, dosłownie przez płot od innej, dużo starszej destylarni Glenlossie w regionie Speyside. Mimo swej krótkiej historii, zdążyła już być zamknięta przez krótki czas na początku lat osiemdziesiątych i jest zamknięta obecnie. Jednak w tej chwili wynika to z podziału zadań między Glenlossie i Mannochmore, o czym poniżej. Jak wiele destylarni należących do United Distillers, produkuje whisky z przeznaczeniem głównie do sporządzania blendów, głównie Haig. Niewielkie ilości single malt butelkowane są przez producenta i - jak na UDV przystało - wchodzą w skład serii Flora & Fauna jako 12-letnia single malt. Jest to whisky niezwykle rzadka i trudno dostępna na rynku. Istnieje dosłownie kilka wersji rocznikowych pochodzących od niezależnych dystrybutorów, na przykład 22-letnia Mannochmore cask strength z roku 1974 wchodząca w skład innej serii UDV, mianowicie Rare Malts.

Od pewnego czasu dwie bliźniacze destylarnie, Mannochmore i Glenlossie, pracują na zmianę - 12 miesięcy pracy, 12 miesięcy odpoczynku. Z tym, ze ów odpoczynek jest udziałem urządzeń i budynków, nie załogi. Ci sami pracownicy obsługują obydwie destylarnie, dzięki czemu UDV unika problemów z zatrudnieniem, osłonami socjalnymi itp.

Dość paradoksalnie destylarnia Mannochmore zasłynęła w świecie whisky nie jako producent markowej whisky Mannochmore, lecz jako wytwórnia, która wypuściła na rynek twór zupełnie nowy i nieznany, mianowicie Black Whisky o nazwie Loch Dhu. O ile o Laphroaig mówi się, że jest to whisky, którą albo się kocha albo nienawidzi, o tyle Loch Dhu jest trunkiem, który przez jednych jest lubiany bądź tylko tolerowany jako swego rodzaju ciekawostka, natomiast przez innych (chyba większość wielbicieli whisky) sytuowany bezkonkurencyjnie na pierwszym miejscu najbardziej nielubianych whisky. Jej ciemny kolor (Loch Dhu znaczy w języku gaelickim "ciemne jezioro") przypominający sos sojowy musi pochodzić od niezwykle intensywnego wypalania beczek, w których leżakuje destylat. Wszak prawo brytyjskie zabrania używania jakichkolwiek innych dodatków do whisky, a producent twierdzi, że kolor nie pochodzi od karmelu.

  

Wstêp
Co to jest whisky?
Gatunki
Destylarnie
Historia
Jak siê pije?
Produkcja
 
Aberfeldy
Aberlour
Allt-a-Bhainne
Ardbeg
Ardmore
Arran
Auchentoshan
Auchroisk
Aultmore
Balblair
Balmenach
Balvenie
Banff
Ben Nevis
Benriach
Benrinnes
Benromach
Bladnoch
Blair Athol
Bowmore
Braeval
Bruichladdich
Bunnahabhain
Caol Ila
Caperdonich
Cardhu
Clynelish
Coleburn
Convalmore
Cragganmore
Craigellachie
Dailuaine
Dallas Dhu
Dalwhinnie
Deanston
Dufftown
Edradour
Fettercairn
Glen Albyn
Glen Elgin
Glen Flagler
Glen Garioch
Glen Grant
Glen Keith
Glen Mhor
Glen Moray
Glen Ord
Glen Scotia
Glen Spey
Glenallachie
Glenburgie
Glencadam
Glendronach
Glendullan
Glenesk
Glenfarclas
Glenfiddich
Glenglassaugh
Glengoyne
Glengyle
Glenkinchie
Glenlivet
Glenlossie
Glenmorangie
Glenrothes
Glentauchers
Glenturret
Glenugie
Glenury
Highland Park
Imperial
Inchgower
Inverleven
Isle of Jura
Kilchoman
Kinclaith
Kininvie
Knockando
Knockdhu
Ladyburn
Lagavulin
Laphroaig
Linkwood
Littlemill
Loch Lomond
Lochside
Longmorn
Macallan
MacDuff
Mannochmore
Millburn
Miltonduff
Mortlach
North Port
Oban
Old Pulteney
Pittyvaich
Port Ellen
Rosebank
Royal Brackla
Royal Lochnagar
Scapa
Speyburn
Speyside
Springbank
St. Magdalene
Strathisla
Strathmill
Talisker
Tamdhu
Tamnavulin
Teaninich
Tobermory
Tomatin
Tomintoul
Tormore
Tullibardine
 
 
R E K L A M A