UWAGA! Obecna zawarto¶æ serwisu jest testowa - strona jest w trakcie tworzenia. 08.05.2024 Czwartek 02:58






Loch Lomond


Region: Highlands
Status:
Dostêpno¶æ: nieznana

Loch Lomond Distillery
Alexandria, Dumbertonshire, G83 0TL
tel. +44 0 1389 752781
fax +44 0 1389 757977


lupa


Loch Lomond to, oprócz jeziora, nazwa zarówno whisky słodowej, jak i mieszanej, produkowanej w dość nietypowej destylarni, w której produkuje się kilka różnych gatunków single malts. Loch Lomond no age jest tą wersją, na którą w ostatnim czasie kładzie się największy nacisk marketingowy, i która najpewniej zdobędzie w najbliższym czasie większą popularność. Choćby tylko ze względu na swoją łatwo rozpoznawalną nazwę. Jest to whisky łagodna, lekka, o słodkich akcentach oraz nutach ziołowych, a także długim finiszu, w którym znaleźć można akcenty cytrusowe i miętowe.

Ta niezwykła destylarnia znajduje się w bezpośredniej bliskości jednego z najpiękniejszych jezior Szkocji, od którego bierze swoją nazwę, nieco na północ od Glasgow, w miejscowości Alexandria. Dlaczego niezwykła? Nie tylko dlatego, że produkuje się tu whisky słodową, zbożową, a także mieszaną (na bazie własnych destylatów słodowych i zbożowych) na terenie jednego zakładu. Największą osobliwością Loch Lomond jest fakt iż posiada ona alembiki różnych rozmiarów i najróżniejszych kształtów. W efekcie, jeżeli wykorzystamy różne możliwości wzajemnego połączenia poszczególnych alembików do destylacji pierwszej (wash stills) z alembikami do destylacji drugiej (spirit stills) w pary, mamy możliwość otrzymania wielu znacznie różniących się od siebie destylatów słodowych. Dlatego też produkowaną tutaj whisky czasem spotykamy pod nazwą Inchmurrin - od nazwy jednej z wysp na Loch Lomond - czasem Old Rhosdhu, innym razem Glen Douglas, Craiglodge, Inchmoan lub Croftengea. Cztery ostatnie są jednak bardzo rzadko butelkowane jako single malts. Zazwyczaj stanowią tylko surowiec do sporządzania blendów. Michael Jackson sugeruje, że być może w ciągu najbliższych kilku lat Croftengea może być butelkowana ze względu na rosnące zainteresowanie whisky o mocnych akcentach torfowych, a właśnie ta wersja spełnia ten warunek.

Destylarnia jest zakładem stosunkowo młodym. Założona została w latach 1965-66 na terenie byłej farbiarni perkalu. Położona w bezpośredniej bliskości umownej linii dzielącej Highlands od Lowlands, przez jakiś czas używała nazwy Inchmurrin. Jest jedną z niewielu wytwórni whisky niezależnych od wielkich koncernów i produkujących destylaty - tak słodowe, jak zbożowe - na potrzeby własnego zakładu zestawiającego blendy.

  

Wstêp
Co to jest whisky?
Gatunki
Destylarnie
Historia
Jak siê pije?
Produkcja
 
Aberfeldy
Aberlour
Allt-a-Bhainne
Ardbeg
Ardmore
Arran
Auchentoshan
Auchroisk
Aultmore
Balblair
Balmenach
Balvenie
Banff
Ben Nevis
Benriach
Benrinnes
Benromach
Bladnoch
Blair Athol
Bowmore
Braeval
Bruichladdich
Bunnahabhain
Caol Ila
Caperdonich
Cardhu
Clynelish
Coleburn
Convalmore
Cragganmore
Craigellachie
Dailuaine
Dallas Dhu
Dalwhinnie
Deanston
Dufftown
Edradour
Fettercairn
Glen Albyn
Glen Elgin
Glen Flagler
Glen Garioch
Glen Grant
Glen Keith
Glen Mhor
Glen Moray
Glen Ord
Glen Scotia
Glen Spey
Glenallachie
Glenburgie
Glencadam
Glendronach
Glendullan
Glenesk
Glenfarclas
Glenfiddich
Glenglassaugh
Glengoyne
Glengyle
Glenkinchie
Glenlivet
Glenlossie
Glenmorangie
Glenrothes
Glentauchers
Glenturret
Glenugie
Glenury
Highland Park
Imperial
Inchgower
Inverleven
Isle of Jura
Kilchoman
Kinclaith
Kininvie
Knockando
Knockdhu
Ladyburn
Lagavulin
Laphroaig
Linkwood
Littlemill
Loch Lomond
Lochside
Longmorn
Macallan
MacDuff
Mannochmore
Millburn
Miltonduff
Mortlach
North Port
Oban
Old Pulteney
Pittyvaich
Port Ellen
Rosebank
Royal Brackla
Royal Lochnagar
Scapa
Speyburn
Speyside
Springbank
St. Magdalene
Strathisla
Strathmill
Talisker
Tamdhu
Tamnavulin
Teaninich
Tobermory
Tomatin
Tomintoul
Tormore
Tullibardine
 
 
R E K L A M A