Glenfarclas to kolejna whisky słodowa ze Speyside prezentowana na tych stronach. I kolejna wielka marka, której nie można pominąć w swoich przygodach z whisky. Glenfarclas przez wielu uznawana jest za jedną z klasycznych single malts, zawierających w swym smaku i aromacie wszystkie te elementy, które składają się na prawdziwą whisky. Tak więc, najpopularniejsza wersja, Glenfarclas 10YO, jest whisky wyraźnie słodową w smaku, lekką jak na Speyside przystało, o słodkim i długo pozostającym w ustach posmaku. Jak na klasyczną whisky przystało, część destylatu leżakuje w beczkach po sherry, tak więc i te akcenty da się w niej zauważyć. Zresztą, dojrzewanie destylatu w beczkach po sherry jest specjalnością Glenfarclas, tak więc możemy być pewni, że mają tam wystarczające doświadczenie by dobrać odpowiednie beczki, po właściwym rodzaju sherry, oraz że stosunkowo duża część destylatu leżakuje w taki właśnie, uświęcony tradycją sposób.
Oferta handlowa Glenfarclas jest niezwykle bogata, tak wiÄ™c jest w czym wybierać. Oprócz podstawowej, 10-letniej single malt, wytwórnia w Ballindalloch produkuje single malts w wersji 12, 15, 21, 25, i 30-letniej. Nie można nie wspomnieć o absolutnym przeboju rynkowym rodem z Glenfarclas, a mianowicie Glenfarclas 105 Cask Strength o mocy 60% vol., niezwykle Å‚agodnej mimo swej mocy i dużym stopniu zatorfowienia. Poszczególne wersje różniÄ… siÄ™ miÄ™dzy sobÄ… nie tylko wiekiem. Różna jest zawartość alkoholu - od 40% do 46 - a także mnogoÅ›ciÄ… akcentów smakowych i aromatycznych. W wersji 12-letniej wyczujemy sÅ‚odkie akcenty owocowe, wersja 15-letnia uderzy nas zwiÄ™kszonÄ… torfowoÅ›ciÄ…, sÅ‚odyczÄ… rodem z hiszpaÅ„skiej sherry, podczas gdy rozkoszujÄ…c siÄ™ wersjÄ… 21-letniÄ… poczujemy również nuty wanilii. Starsze wersje Glenfarclas oferujÄ… najbogatsze doznania smakowe – 25-letnia oferuje dodatkowo akcenty miodu, kawy, sherry i orzechów, a 30-letnia Glenfarclas ma peÅ‚ny kompleks smakowy ciasta owocowego i orzechowej czekolady.
Destylarnia Glenfarclas została założona w roku 1836, jednak jej prawdziwy rozkwit zaczął się dopiero w roku 1865, kiedy to nowym właścicielem farmy Rechlerich, położonej u stóp potężnej góry Benrinnes, w dolinie rzeki Spey, został niejaki John Grant. Często cytuje się jego niezwykle trafne słowa odnoszące się do produkcji whisky, "whisky słodowej się nie udoskonala, ją się pielęgnuje". Glenfarclas - "dolina zielonych łąk" - pozostała w rękach Johna Granta i jego spadkobierców do dnia dzisiejszego, co jest ewenementem w szkockim przemyśle gorzelnianym, a filozofia twórcy potęgi tej marki stosowana jest w niej w odniesieniu do każdej porcji zacieru nalewanej do alembików.
Mimo swego położenia niemal nad samym brzegiem Spey, woda do produkcji whisky w Glenfarclas pobierana jest nie z samej rzeki (co zresztą zdarza się już coraz rzadziej), lecz ze strumienia biorącego swój początek w górnej części szczytu Benrinnes. Po drodze ze źródeł do ujęcia, wody tego strumienia przepływają przez wrzosy i torf, którymi pokryte są zbocza Benrinnes, by wreszcie trafić do kadzi zaciernych w destylarni. Wyposażenie destylarni było niejednokrotnie modernizowane, wymieniane i rozbudowywane, jednak zawsze dokładano wszelkich starań by zachować ich oryginalny kształt i wygląd. Alembiki stosowane w Glenfarclas - w przeciwieństwie do tych stosowanych w np. leżącym nieopodal Macallan - należą do największych w Speyside.
Glenfarclas była jedną z pierwszych destylarni otwartych dla zwiedzających. W trakcie zwiedzania mamy możliwość przyjrzenia się niemal całemu procesowi produkcji (pod warunkiem, że nie pojawimy się w Ballindalloch w sezonie martwym). Zwiedzanie, które obejmuje również farmę hodowli bydła Angus, kończy się w niezwykle efektownej sali degustacyjnej, w której zachowano i odrestaurowano dębową boazerię pochodzącą ze statku liniowego Cesarzowa Australii. Tam właśnie otrzymamy szklaneczkę Glenfarclas do degustacji. O niezwykłej atrakcyjności Visitor Centre w Glenfarclas niech świadczy fakt, iż jest to jedna z destylarni leżących na Szlaku Whisky Słodowej, a jej wysoka wartość turystyczna została potwierdzona uzyskaniem przez Glenfarclas rekomendacji Scottish Tourist Board. |