Lochside, w 10-letniej oficjalnej wersji producenta spotykana jest niemal tak rzadko, jak i nieliczne limitowane edycje pochodzące od niezależnych dystrybutorów. Jest to łagodna whisky, o owocowo-słodkich akcentach i stosunkowo długim finiszu. Wersje niezależnie (Gordon & MacPhail, Signatory) czasami posiadają również akcenty sherry.
Destylarnia Lochside nie zawsze była destylarnią. Założona została w roku 1957, na terenie byłego browaru w miejscowości Montrose na wschodnim wybrzeżu, i z wykorzystaniem części jego budynków. Od początku swego istnienia Lochside należała do firmy Macnab Distilleries Ltd. Ta, z kolei, wykupiona została przez hiszpańską firmę Distilieras y Crienza, która nieco później przejęta została przez Allied Distillers. Destylarnia Lochside przez większość swej stosunkowo niedługiej historii była zarówno wytwórnią whisky słodowej, jak i zbożowej. Na jej terenie dokonywano również kupażowania whisky mieszanej, głównie firmowej Macnab's, sprzedawanej głównie na rynku hiszpańskim. Jak łatwo się domyślić, większość produkowanej tutaj whisky - zarówno słodowej, jak i zbożowej - przeznaczano na ten cel.
Lochside, mimo iż produkowana tutaj whisky słodowa cieszyła się umiarkowanym uznaniem koneserów, została zamknięta w roku 1992. Niemal natychmiast unieważniono licencję na produkcję whisky (niektóre destylarnie mimo iż nie produkują whisky, w dalszym ciągu posiadają licencję na produkcję, co pozwala mieć nadzieję na ich ponowne otwarcie, jak stało się w przypadku Bruichladdich na Islay), a część istniejących na jej terenie magazynów została wyburzona. |