Próżno by pytać o butelkę Glenburgie w przypadkowym sklepie sprzedającym alkohole. Nawet specjalistyczne sklepy z whisky nie zawsze będą miały ją w swojej ofercie. Jeżeli jednak będziemy mieli szczęście trafić na butelkę Glenburgie, będzie to butelka pochodząca od niezależnych rozlewników whisky, firmy Gordon & MacPhail z Elgin. I będzie to albo 8-letnia single malt, albo whisky rocznikowa, np. 1966 czy 1968. Glenburgie jest whisky cenioną dość wysoko przez znawców. W jej aromacie i smaku znajdziemy elementy owocowe, cytrusowe, migdały i wanilię. Glenburgie posiada dość długi, ziołowy finisz z akcentami cynamonowymi. Generalnie jest to whisky o raczej pełnym smaku, doskonale nadająca się na aperitif. Przez jakiś czas na rynku dostępna była limitowana ilość 15-letniej Glenburgie butelkowanej przez producenta.
Destylarnia założona została w roku 1810 i wówczas nazywała się Kilnflat. Nazwa Glenburgie nadana jej została w roku 1878, a pochodzi ona od znajdującego się w pobliżu wytwórni XVI wiecznego zamku Burgie. Na miejsce, w którym się obecnie znajduje w miejscowości Alves przeniesiona została w roku 1829 i ta data najczęściej podawana jest jako data założenia firmy. Glenburgie znajduje się w północnej części regionu Speyside, po drodze z Elgin do Forres, nieopodal zatoki Findhorn. Od założenia do roku 1936 destylarnia dość często zmieniała właścicieli. Dopiero w 1936 została wykupiona przez Ballantines i od tej chwili należy nieprzerwanie do tej samej firmy, a wraz z nią, do koncernu Allied Distillers. Glenburgie jest niewielką destylarnią, początkowo działały w niej tylko dwa alembiki (jeden komplet do podwójnej destylacji). W roku 1958 Glenburgie została rozbudowana i zamontowane w niej zostały dwa dodatkowe alembiki typu 'Lomond still' - o krótszych, szerokich szyjkach, w których znajdowały się specjalne elementy skraplające destylat. Destylat pochodzący z takich alembików jest zwykle bardziej czysty, jednak bardziej ciężki i oleisty. Podobne alembiki stosowane są bądź były przez jakiś czas w destylarniach Scapa czy Miltonduff. Alembiki typu 'Lomond still' wycofano jednak z użytku w roku 1981. Zastąpione zostały parą standardowych alembików, wykonanych na wzór dwóch oryginalnych.
Whisky produkowana w Glenburgie wykorzystywana była i jest przede wszystkim do zestawiania blendów firmowanych przez Allied Distillers, głównie Ballantines oraz Old Smuggler. Niewielkie ilości whisky butelkowane są przez firmę Gordon & MacPhail w postaci single malt. Whisky wytwarzana w latach 1958-1981 w alembikach typu 'Lomond still', ze względu na swój odmienny charakter - mimo wykorzystania generalnie tych samych surowców - butelkowana była pod nazwą Glencraig. Nazwano ją tak na cześć niejakiego Williama Craiga, jednego z ówczesnych dyrektorów Ballantines. Jest to jeden z nielicznych przypadków gdy whisky słodowa nazywana jest nazwiskiem człowieka. Jej niewielkie ilości dostępne jeszcze bywają w ramach serii Connoisseur's Choice firmowanej również przez Gordon & MacPhail.
|